Gaál Kata: a társadalmi és nemi szerepekkel összefüggő előítéletek foglalkoztatnak

 

Felfedezők – kilenc fiatal művész közös kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

 

A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal képzőművész számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A Felfedezők című tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megmutatni, hogy a posztmodern és a konceptuális művészet után mi az a forma és mód, amely által ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket a művészek. Az augusztus 30-án nyíló kiállítás előtt naponta bemutatunk egy-egy alkotót, másodikként – ábécérendben, Ádám Zsófia után – Gaál Katát.

Hír

 

Gaál Kata 1984-ben született Budapesten. 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán.

Jelenleg leginkább a társadalmi és nemi szerepek változásaival összefüggő előítéletek és sztereotípiák foglalkoztatják. Arra keres választ a maga sajátos eszközeivel, hogy mi az a társadalmi hatások által generált, instabil tendencia, amely korunk identitás- és nemiszerep-változásait meghatározza. Felvetései mindig saját élményeiből vagy a jelenségek személyes olvasataiból indulnak ki.

„Hiszek abban, hogy egy műalkotás létét az legitimálja, hogy tartalma mennyire releváns az adott korban. Ennek eldöntését pedig a nézőre szeretem bízni” – fogalmazta meg ars poétikáját.

„Kísérletező, autonóm szemléletmód jellemző rám, igyekszem olyan anyagokat és hordozókat keresni, amelyek szabadon kifejezésre juttatják művészi elképzeléseimet. A megjelenítésben általában tudatosan törekszem a vizuális jelek sokaságára, mert ezek számomra a kérdésfelvetés boncolgatását és azok sokrétű értelmezhetőségét egyaránt jelentik” – jellemezte alkotói módszerét Gaál Kata.

2018. augusztus 21.