Hajas Katinka: a körülöttem és bennem működő valóságot analizálom

 

Felfedezők – kilenc fiatal művész közös kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

 

A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal képzőművész számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A Felfedezők című tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megmutatni, hogy a posztmodern és a konceptuális művészet után mi az a forma és mód, amely által ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket a művészek. Az augusztus 30-án nyíló kiállítás előtt naponta bemutatunk egy-egy alkotót, harmadikként – ábécérendben, Ádám Zsófia és Gaál Kata után – Hajas Katinkát.

Hír

Hajas Katinka 2012-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. 2011 és 2017 között az Amadeus műteremház tagja volt, 2014 és 2016 között pedig Derkovits Gyula-ösztöndíjban részesült.

„Főként a szobrászat eszközeivel, de nem csak a szobrászat nyelvén próbálom megérteni és analizálni a körülöttem és bennem működő valóság részleteit” – ekként fogalmazta meg az alkotási folyamat lényegét.

Egy adott műfaj kiválasztása és a megjelenítendő szellemi tartalom szoros egységet képez munkáiban. Számára – mint elmondta – a szobor mentális használati tárgy, a tér pszichológiai tér, a mozgókép pedig a kettő egysége, egy kiemelt nézőpontból. Ezeket a tartalmakat igyekszik a lehető legminimálisabb formavilággal létrehozni, ezáltal megfelelő keretet adva a sok esetben jelentéktelennek tűnő anyagi változások megmutatásának. Munkáiban a tükröződés, a korrodálódás, az erózió, a súlypont, a mozgás, a kopás vagy a nedvszívó képesség a mondanivaló központi részét is képezhetik. A kontextus, amely ezt körül öleli, sokszor ugyan műfaji határokat feszeget, „de külső és belső világunk egységét keresi”.

2018. augusztus 22.