Orbán Előd: a márvány fennköltségét egyszerű hordozóvá redukáltam

Felfedezők – kilenc fiatal művész közös kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

 

A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal képzőművész számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A Felfedezők című tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megmutatni, hogy a posztmodern és a konceptuális művészet után mi az a forma és mód, amely által ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket a művészek. Az augusztus 30-án nyíló kiállítás előtt naponta bemutatunk egy-egy alkotót, hatodikként – ábécérendben, Ádám Zsófia, Gaál Kata, Hajas Katinka, Horváth Lóczi Judit és Mátyási Péter után – Orbán Elődöt.

Hír

Orbán Előd 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrász szakán.

Korábbi munkái leginkább márványból faragott ruhák voltak, amelyekkel az egyén és a társadalom konfliktusait, az individuális és kollektív határok helyzetét vizsgálta. „Kérdéseket szerettem volna feltenni a különböző identitások és helyzetek társadalmi azonosságával kapcsolatban” – fogalmazta meg alkotói törekvéseit.

„Szobrászatomra most is jellemző ez a fajta gondolati megközelítés, hiszen fontosnak tartom, hogy a nézőben kérdések vetődjenek fel. Ennek tárgya lehet akár a címek és a megfaragott tárgyak közötti tudatos ambivalencia, akár azok ábrázolásának miértje.”

Legújabb munkáinál – mint elmondta – a társadalom felfokozott ingereket generáló online folyamatainak, illetve a felkapott, de rövid életű élvezeti cikkek hajszolásának ábrázolására helyezte a hangsúlyt.

„A márvány fennkölt és exkluzív jellegének egyszerű hordozóvá redukálásával számomra egyre inkább az a formai és tartalmi kontextus válik lényegesebbé, amelybe az anyagot helyezem. Mindegy, hogy márványból faragott ruhadarabokról, feszített vásznakról, zacskóba helyezett extrudált kukoricapehelyről vagy levegőtömlő csatlakozójáról van szó.”

 

2018. augusztus 26.