Szakál Éva: az online ingerek és a keresőrendszer lehetőségei inspiráltak

 

Felfedezők – kilenc fiatal művész közös kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

 

A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal képzőművész számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A Felfedezők című tárlat nem kevesebbre vállalkozik, mint megmutatni, hogy a posztmodern és a konceptuális művészet után mi az a forma és mód, amely által ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket a művészek. Az augusztus 30-án nyíló kiállítás előtt naponta bemutatunk egy-egy alkotót, hetedikként – ábécérendben, Ádám Zsófia, Gaál Kata, Hajas Katinka, Horváth Lóczi Judit, Mátyási Péter és Orbán Előd után – Szakál Évát.

Hír

Szakál Éva 2013-ban végezte el a festő szakot a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Jelenleg Budapesten él.

2014–2017-ig az Amadeus Művészeti Alapítvány és a Center of Contemporary Art tagja volt. Munkái a németországi Art Karlsruhén és a budapesti Art Marketen szerepeltek. 2016-ban a Central and Eastern European Countries és a Kínai Kulturális Minisztérium jóvoltából kínai tanulmányúton vett részt Guiyangban. 2017 óta a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2018-ban egyéves kiállítás-sorozaton szerepelnek a munkái Kína városaiban.

A legutóbbi sorozatának keletkezési körülményeiről elmondta: abból indult ki, hogy manapság időnk nagy részét virtuális felületek előtt töltjük. „Rám is hatnak az online ingerek és a végtelen keresőrendszer lehetőségei, ezek inspirálták legutóbbi munkáimat. Azokat a pillanatokat próbálom elkapni, mikor az internet gyenge jelerőssége miatt a keresőbe beírt téma képei homogén színmezőkre redukálva jelennek meg. A képernyő tárgyi motívumok és asszociációk nélküli colour fieldekből álló kompozícióvá változik. Ezt a hibaként definiált jelenséget festem vászonra.”

 

2018. augusztus 26.