Búcsú a Kovásznai-kiállítástól

 

Emlékek a megnyitóról, a Másik János-koncertről, a tárlatvezetésekről, a filmvetítésekről, az animációs foglalkozásokról, a "Kovásznai köpönyegéből előbújt" új rajzfilmes generáció bemutatkozó előadásairól - és mindezek kedves látogatóiról, rólatok.

Hír

Kiállítások jönnek-mennek az Ybl Budai Kreatív Ház életében: most  érkezik a Felfedezők, és búcsúzunk az előző tárlattól.

Kovásznai György, a 60-as és 70-es évek egyik legeredetibb, ám haláláig mellőzött alkotójának festőművészi és animációs filmes életművét mutatta be az Avantgárd animáció & festészet kiállításunk, ezzel is hozzájárulva, hogy elfoglalja méltó helyét a 20. század művészettörténetében.

Velünk volt - a megnyitón beszédet mondott és koncertet adott - a korszak és az életpálya nagy tanúja, az alkotótárs Másik János zeneszerző is.

A tárlathoz olyan események is társultak, mint a BABtér foglalkozásai, amelyek felidézték a Kovásznai által alkalmazott animációs technikákat.

Levetítettük Kovásznai 1979-80-ban készült animációs mesterművét, a Másik János zenéje köré kanyarintott Habfürdő musicalt, amely annak idején az első egész estés magyar rajzfilm volt.

ANIM RELOAD címmel - jelenleg is futó – sorozatot indítottunk a „Kovásznai köpönyegéből előbújt” fiatal, 2010 után indult rajzfilmes generáció egyes tagjainak bemutatására.

Az ezeket az eseményeket megörökítő képekől, videórészletekből készített összeállításunkat nyújtjuk át nektek emlékül - remélve, hogy sokan felfedezik saját magukat is a felvételek valamelyikén.

 

2018. augusztus 30.