A találkozópont

Kultúra, kikapcsolódás, gasztronómia

A lélegzetelállító környezet, a megunhatatlan dunai panoráma, a művészetek és a gasztronómia együttállása olyan komplex fúziót alkot, amely az Ybl Budai Kreatív Házat egyedülállóvá teszi Budapesten. Az építészet, kortárs alkotók és gondolkodók, Ázsia-tematikájú események iránt érdeklődők, kulináris élményekre vágyók felejthetetlen találkozópontja, új törzshelye.

Hír

A majd’ egy évtizedig elhanyagoltan, üresen álló épület teljes körű megújulását követően megnyílt Ybl Budai Kreatív Ház izgalmas kettősségek hordozójává vált. Külsejét tekintve ismét teljes pompájában ragyogó neoreneszánsz „ékszerdoboz”, beltartalmában és fejlesztési újításaival viszont a modernitást képviseli. Nosztalgikus érzés újjászületett tereit bejárni, az étterem-kávéház atmoszférájában elmerülni, miközben kifinomult érzékkel összeállított, modern konyhaművészetet képviselő ital- és ételkreációkat ízlelhetünk. Egy-egy kortárs művészeti kiállítás vagy tematikus előadás ismereteinket bővíti, és friss élményekkel, gondolatokkal táplál bennünket. Méltó helyszíne komoly üzleti reggelinek vagy ebédnek, egy-egy fárasztó napnak pedig könnyed lezárása lehet egy felejthetetlen vacsorát követően a naplementében koktél szürcsölni a teraszon.

Művészeti misszió

 

Az Ybl Budai Kreatív Ház megnyitásakor a magyar főváros és az ország nem pusztán egy újabb kiállítótérrel gazdagodott. Olyan kulturális központ született, ahol a látogatók a múlt építészeti értékeit tiszteletben tartó és hangsúlyozó, mégis modern hangulatú környezetben ismerkedhetnek meg a kortárs magyar és ázsiai képzőművészet kiemelkedő alakjainak alkotásaival, vehetnek részt művészeti tárlatvezetéseken előadás-sorozatokon, kiállításhoz kapcsolódó egyéb programokon. Az épület a kiállító művészek számára sem csupán „egy” tér, amelyet alkotásaik játszi könnyedséggel meghódítanak.

Az épület adottságai egyszerre jelentenek kihívást és vonzerőt a művészek számára. Az eltérő méretű és belmagasságú terek kreatív játékosságot követelnek, ám ezzel párhuzamosan lehetőséget teremtenek egy-egy munka újszerű megközelítésére, más helyszínen nem kivitelezhető bemutatására. Ennek a különleges, tér és alkotás szimbiózisára épülő gondolatépítkezésnek köszönhetően a kiállítások látogatói sokszor találkozhatnak olyan munkákkal, amelyek az adott megközelítésben vagy tételesen itt láthatók először – és utoljára.

Gasztronómia

 

Az Ybl Budai Kreatív Ház megnyitását követően a vendéglátó funkció először kávéházként tért vissza az épületbe, majd a patinás helyszín teljes gasztronómiai megújulását 2019 tavaszától a Felix Kitchen & Bar képviseli. Az étterem nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen Ybl Miklós egyetlen fiát, Félixnek hívták. Ugyanakkor ez a név nem csupán egy történelmi kapocs. Jelentése a Budapest legszebb helyszínén megnyíló étterem koncepcióját is tükrözi, ami a szerencsére, harmóniára, szabadságra és az intellektuális kihívásokra épül.

A Felix Kitchen & Bar elsődleges célja, hogy a legmagasabb minőségű alapanyagok felhasználásával készüljenek az ételek. Az étteremben eltöltött idő egyszerre legyen az otthon melegét visszaidéző, ám mégis egy izgalmas kulináris utazásra hívó élmény. Az étlapon emiatt megtalálhatók tradicionális magyar ételek, de különleges ázsiai ihletésű fogások is. A gasztronómiai kínálathoz a város egyedülállóan sokszínű bárja is illeszkedik, több száz féle spirit- és borkülönlegességekkel. A hazai borok mellett a külföldi tételek is szerepet kapnak, ráadásul olyan régiók borait is megkóstolhatjuk, melyek Magyarországon kevésbé ismertek.

Az Ybl Budai Kreatív Ház vonzerejét tovább fokozza az az egyedi fúzió, mely a gasztronómia és a művészetek összekapcsolódásából születik meg falai közt. Kiállításokra reflektáló étel- és italkülönlegességekkel találkozhatunk, hiszen étlapján mindig szerepelnek ázsiai ihletésű fogások, de időről-időre készülnek kulináris meglepetésekkel is, mint például egy művészeti alkotás inspirálta desszertkreáció. Mindig új, páratlan és egyben komplex élményt nyújt, ha a Felix Kitchen & Barban tett látogatásunkat összekötjük az aktuális művészeti tárlat megtekintésével.

Ybl Miklós ikonikus Duna-parti épülete a Pallas Athéné Alapítvány értékmegőrző munkájának köszönhetően született újjá és vált kulturális találkozóponttá. Tallózzon az épületről készült képek között, nézze meg aktuális kiállításunkat, válogasson egyéb kulturális programjaink között!

2019. január 4.