Rengetegen jöttek velünk a Selyemútra

Hatalmas siker volt az Ybl Budai Kreatív Ház Magyarok a Selyemúton kiállítása

Óriási érdeklődés kísérte az Ybl Budai Kreatív Ház Magyarok a Selyemúton című kiállítását. Rengeteg látogató volt kíváncsi a tárlatra úgy önállóan, mind a kiállítás kurátora, Kelecsényi Ágnes vezetésével. Sokan vettek részt a kapcsolódó előadásokon is, míg a legkisebbek a Kreatív Kuckóban kaptak játékos bepillantást a Selyemút történelmébe.

Hír

Az egyik legsikeresebb kiállítását zárta január végén az Ybl Budai Kreatív Ház. A két világhírű régész-felfedező, gróf Széchenyi Béla és Stein Aurél halálának 100. illetve 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzoltuk el a látogatókat a felfedezések helyszíneire.

Nézze meg a kiállításhoz készült katalógust
Nézze meg videónkat a kiállításról

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiállítása – együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával – átfogó képet adott a Selyemút történelméről, arról a sajátos kultúráról, amely ebben a szellemi olvasztótégelyben létrejött. Mindezeken túl bepillantást nyerhettünk annak a két magyar utazónak és tudósnak az életébe, akik jelentős szerepet játszottak a Selyemút újkori felfedezésében.

 

Nézze meg képgalériánkat a kiállításról

Kelecsényi Ágnes, az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteménye vezetőjének köszönhetően az érdeklődők öt alkalommal kurátori tárlatvezetéssel is megtekinthették a kiállítást. A programot óriási érdeklődés kísérte, a meghirdetett időpontokban megtelt a kiállítótér látogatókkal.

 
Nézze meg képgalériánkat a kurátori tárlatvezetésekről 

Kelecsényi Ágnes a tárlatvezetés mellett az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozata, a Made in Asia keretében három előadást is tartott a Magyarok a Selyemúton kiállításhoz kapcsolódva. Az előadás témája Stein Aurél, a Selyemút legendás felfedező-régészének élete, kutatásának eredménye volt.  

 

Nézze meg képgalériánkat Kelecsényi Ágnes előadásáról 

Az Agra Kulturális Utazási Társaság három előadással kapcsolódott a Magyarok a Selyemúton kiállításhoz. Jelentős érdeklődés kísérte Csiky Gergelynek a Selyemút mentén épült, majd a mongol hódítás nyomán elnéptelenedett városokról szóló előadását, csakúgy, mint Komori Tünde a kék-fehér kínai porcelán 16-17. századi kereskedelmét bemutató programját. Sokan voltak kíváncsiak Dr. Toperczer Istvánra és Nagy Elekre is, akik a fotózás egykori és jelenkori titkaival ismertették meg a látogatókat.

 

Nézze meg a Fotózás régen és ma Ázsiában című eladáson készült képeinket

Az Ybl Budai Kreatív Ház az MTA Könyvtárral együttműködve korcsoportnak megfelelő szintű tárlatvezetéseket is szervezett iskolai csoportok, osztályok számára. A kezdeményezés eredményeként januárban jó néhány iskolai csoport járta be a Selyemutat.  

A Magyarok a Selyemúton kiállítás inspirálta az idei első Kreatív Kuckó foglalkozást is az Ybl Budai Kreatív Házban. A gyerekek az agyagszobrászat rejtelmeivel ismerkedhettek meg. A foglalkozás keretében mindenki elkészíthette akár a saját Buddha szobrát is.

 

Nézze meg képgalériánkat a Kreatív Kuckó foglalkozásról
Nézze meg videónkat a Kreatív Kuckó foglalkozásról 
2019. február 1.