Derengés: Akarat és forma c. kiállítás meghosszabbítva!

Az YBL Budai Kreatív Ház kortárs kínai művészeket felvonultató legújabb kiállítása kulturális és nemzetközi találkozások élő, lüktető színtere. A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítva, november 17-ig látogatható.

Hír

A tárlat Magyarország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatokfelvétel 70. évfordulójához kapcsolódva került megrendezésre. A kiállítást Kaiser Kata, a Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője nyitotta meg, aki kiemelte, hogy milyen fontos a két ország közötti aktív kapcsolat, aminek köszönhetően olyan kínai alkotók munkáját tudják elhozni Magyarországra, akik nemcsak a kortárs kínai művészet, hanem a világ művészetére is nagy hatással vannak. 

A tárlaton 11 méltán híres, kortárs kínai művész alkotásán, meglepő perspektíváján keresztül lehet bepillantani a sokszínű kínai művészet egyedi világába, az ország társadalmi átalakulásába. A kiállítás a kínai művészet igen széles skáláját tárja a néző szeme elé.  Egy igazán gazdag tartalmat, sokféle, egyedi kifejezési formát és számos művészeti ág lenyűgöző megnyilvánulását tekinthetik meg a látogatók, melyek hűen tükrözik a művészek új felfogását és kifejezőképességét.

Kiállító művészek: Jia Shanguo, Lei Ziren, Zhang Chunhua, Li Hongbo, Wang Guofeng, Weng Fen, Zhou Song, Zhu Mingtao, Ren Rong, Feng Jiali és Xia Xuebing. Valamennyi alkotóban közös, hogy meglepő módon és egyedi technikával ábrázolják Kína sajátos, benső világát. 

A megnyitón Kaiser Kata köszöntője után Wang Zheng, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, Buslig Szonja, a Pekingi Kulturális Intézet igazgatója, Csizmadia Norbert, a Paigeo elnöke, valamint a kiállítás kurátora Zhang Siyong és Huang Du, a tárlatot segítő szakértő köszöntötte a vendégeket és természetesen a művészeket. 

Mindannyian kiemelték, hogy a kiállítás létrejötte újabb varázslatos lehetőséget nyit meg a két ország, a két kultúra között, és hogy a 11 kortárs kínai művész fontos követe annak a gyümölcsöző kulturális kapcsolatnak, amelyben az egymásra hatás és egymás kölcsönös megértése a legfontosabb.

A megnyitó ünnepség különlegessége volt, hogy a 11 alkotóból öten személyesen is részt tudtak venni az eseményen: Jia Shanguo, Zhou Song, Feng Jiali, Weng Fen és Li Hongbo. A művészekkel - szaktolmács segítségével – a megnyitó ünnepség után beszélgetésre, szakmai ismerkedésre is volt lehetőség. 

Jia Shangou kiállító művész egy igazán megható ajándékkal is meglepte Csizmadia Norbertet, a Pageo elnökét. Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versének néhány sorát egy lenyűgöző papíralkotásban, kínai és magyar nyelven készítette el, ezzel is utalva a két ország szoros, kulturális kapcsolatára és barátságára. 

Kaiser Kata, az YBL Budai Kreatív Ház művészeti vezetője pedig minden művésznek és a kiállítás létrejöttét segítő szakmai munkatársnak díszoklevelet adott át. 

 

A kiállítás szervezésében az YBL Budai Kreatív Ház együttműködő partnere a pekingi Hanwei International Art Center és az Erdész Galéria volt.

A tárlat november 17-ig tekinthető meg.

Tekintse meg a megnyitón készült képeket

2019. október 11.