Megnyílt legújabb kiállításunk Vámbéry Ármin életéről

„Egy magyar dervis Közép-Ázsiában – a keletkutató Vámbéry Ármin” címmel nyílt meg legújabb kiállításunk, amely részletesen, pontosan és a történelmi hitelesség igényével meséli el Vámbéry Ármin különleges életútját. És valóban, egy kalandos történet az egész tárlat, mintha egy historikus filmbe csöppennénk bele. A híres keletkutató életét és munkásságát összegyűjtött írásai, könyvei és hátrahagyott gyűjteménye, ereklyéi, személyes levelezései mutatják be a látogatónak. 

Hír

A sánta dervisként is ismert Vámbéry Ármin mellett több kortársának életművét, Vámbéryhez köthető szakmai és baráti kapcsolatát is megismerhetjük a kiállításból. A tárlat egy izgalmas múzeumi túra keretében az egész korszak érdekes perspektíváját tárja elénk. Berendezett, autentikus szobarészletek, a múlt ismeretlen, keleti vidékének elfeledett tárgyai, és az akkori mindennapi élet panorámáját illusztráló hatalmas, plakátszerű képek, papír és viaszszobrok fogadják a közönséget. Miközben bejárjuk a kiállítás mindkét nagytermét, török és távol-keleti zene szól a háttérben, amely az egész tárlatot tökéletes kontextusba helyezi. A zene, az irodalom, a történelem, a múlt elrepít minket Vámbéry korába. 

A tárlat megnyitóját hatalmas érdeklődés övezte, az egybegyűlteket először Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője köszöntötte, majd a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteményének főigazgató-helyettese, Gaálné Kalydy Dóra és a PAIGEO Alapítvány elnöke, Csizmadia Norbert mondták el megnyitó beszédüket.  A köszöntőkből nemcsak izgalmas információkat tudhattunk meg a kiállítás létrejöttéről, hanem Vámbéry munkásságához és személyiségéhez kapcsolódó személyes élményeiket, kötődésüket is megosztották a hallgatósággal.  Végül Dr. Vásáry István az Eötvös Lóránd Tudományegyetem professzora, az MTA levelező tagja Vámbéry történelmi jelentőségéről beszélt, amit méltón mutat be az interaktív tárlat.

A kiállítás megnyitóján a köszöntőbeszédek után élőben is felhangzott a korabeli török időket megidéző muzsika, amely a kiválóan berendezett és megvalósított tárlatot még inkább meghitté varázsolta. Aki ott volt a megnyitón még magával Vámbéryvel is „élőben” találkozhatott. Egy dervisnek öltözött úr járt-kelt ugyanis a vendégek között, valóban olyan hatást keltve, mintha egy időutazáson vennénk részt.

Aki szeretné megtekinteni ezt az egyedülálló kiállítást, 2020. január 26-ig megteheti. A tárlat valóban olyan élményt ígér, amit kár lenne kihagyni.

2019. november 29.