Megjelent a Ház albuma

Megjelent az Ybl Budai Kreatív Ház történetét feldolgozó, exkluzív képes album

A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában kiadott, gazdagon illusztrált kötet egy különleges időutazásra hívja az olvasót, miközben hiteles és részletes történelmi áttekintést nyújt az Ybl Budai Kreatív Ház épületének múltjáról és jelenéről. Izgalmas anekdotákat, érdekes visszaemlékezéseket és beszámolókat is olvashatunk az album hasábjain, amelyben szinte regényszerűen fonódnak össze az egyes fejezetek. Legendás történelmi szereplők, művészetek, zene, tánc, társasági élet és csúcsgasztronómia elevenednek meg a könyvben, amit modern, színes és klasszikus, fekete-fehér képek illusztrálnak egyedi módon. Általuk szinte megélhetővé válik minden történet, minden esemény, minden korszak. 

Hír

1871-ből indulunk a historikus utazásra, ekkor vetődött fel először  egy új, az egész királyi palota vízellátási rendszerét gépházként működtetni képes vízház megépítésének gondolata. A végleges tervek elkészítésével Ybl Miklóst bízták meg, akinek páratlanul gazdag munkássága mellett regényes életét is megismerhetjük a könyvből.  De nemcsak a tervezőnek volt izgalmas életútja, hanem magának a háznak is, amely 1877-ben kezdte meg tényleges működését. A kezdetben „gépház-kioszk”, majd később „vízvezetéki gépház” vagy „Maschinenhaus” néven is emlegetett neoreneszánsz ékszerdobozba rejtett ipari épület végigállta a történelem békésebb és viharosabb korszakait is. 1905-ben új fejezet kezdődött a létesítmény életében, hiszen miután a kor ipari és technikai elvárásainak vízházként már nem tudott megfelelni, az addig is kávézóként használt részt bővítették –  Várkert Kioszk néven a fővárosi élet fontos színterévé és igazán ismertté vált. Legendás bérlők és üzemeltetők váltották egymást, miközben híres vendégek, bohém művészek, politikusok, közéleti szereplők, ifjak és idősebbek kedvelt találkozóhelye volt évtizedeken keresztül. 

 

Olvasson bele az albumba itt!

Ugorjunk egy nagyot az időben, 2016-ba, amikor is az időközben már az UNESCO Világörökség listájára is felkerült, mégis méltatlanul kezelt épület a Pallas Athéné Alapítványok tulajdonába került. Az ingatlan teljes felújítását és funkcionális átalakítását célzó munkálatok egészen 2018. májusáig tartottak. A rendkívüli gondossággal rekonstruált, műemléki örökségét megtartó épület mai pompájában azóta Ybl Budai Kreatív Ház néven várja látogatóit. Az „újjászületés” óta eltelt időben gyorsan népszerűvé vált a fővárosi, művészetkedvelő és pártoló közönség körében. Számos izgalmas, érdekes és egyedülálló tárlatnak, könyvbemutatónak, előadásnak és más eseménynek, programsorozatnak adott már otthont. 

Csodálatos dunai és budai panorámájával az Ybl Budai Kreatív Ház épülete, kiállítóterei és étterme a főváros egyik kedvelt, pezsgő találkozási helye, a házat bemutató, ünnepi kiadású képes album pedig méltó összefoglalója a ház történetének és szellemiségének.

Az album megvásárolható az alábbi linkre kattintva:

https://pallasathenekiado.hu/konyvesbolt/ybl-budai-kreativ-haz/

2020. március 27.