Üvegszobrászat az Ybl Budai Kreatív Házban

A kortárs üvegszobrászat végre itthon is egyre elismertebb

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállításának megnyitója szó szerint csillogó és káprázatos volt. Nem csupán egy gyönyörű üvegszobor-tárlat nyílt meg, de ezúttal a kiállítótér is merőben más látvánnyal fogadja a látogatókat, mint eddig bármikor. Botos Péter üvegszobrász Fényterek c. tárlata jelen körülmények között valóban „fény az éjszakában.”

Hír

Kaiser Vizi Kata, az YBKH művészeti vezetőjének köszöntője után Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, valamint Erdész László, a kiállítás kurátora nyitotta meg a nem mindennapi tárlatot. Erdész László kiemelte, hogy a tárlat több szempontból is egyedi: „A kiállítás különlegessége, hogy kísérletet tesz a műfaj határainak elmozdítására. A szobrok 3 dimenziója az installációval, a térrel és fénnyel egészen új lehetőséget teremtenek az egész műfajnak” - tette hozzá Erdész László.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora szerint Botos Péter Fényterek c. tárlata „egy varázslatos világot nyit meg”, amelyet többféleképpen is bebarangolhatunk. A sajátos módon kialakított, fizikai kiállítóteret bejárva végtelen asszociációk, képzeletbeli terek és dimenziók nyílnak meg előttünk. A művész munkásságát méltatva kiemelte, hogy az innováció mellett a fiatal tehetségek támogatása is fontos.

Botos Péter alkotásai szinte kényszerítenek minket, hogy kilépjünk a normális kerékvágásból. Ahogy a fény az üveggel találkozik, egyfajta párbeszéd alakul ki közöttük. Az üvegben megtört fény, valamint a fénnyel játszó üveg által színek és árnyalatok válnak láthatóvá az alkotásokban. Botos Péter rendkívüli tisztaságú optikai üveggel dolgozik, amely lehetővé teszi ezt a különleges látványt.  

A Fényterek c. tárlat egy hosszabb kiállítássorozat első állomása az Ybl Budai Kreatív Házban, amely a kortárs üvegművészetet szeretné megismertetni a hazai közönséggel. Szeptember végén Lugossy Mária és Bohus Zoltán üvegművészetével ismerkedhetnek majd meg az érdeklődők.  Kaiser Vizi Kata elmondta, hogy ezt a tematikát folytatva jövőre a fiatal generációra szeretnének fókuszálni. A kiállításhoz és a tárlatsorozathoz most is számos egyéb izgalmas program kapcsolódik, hiszen tárlatvezetéssel, könyvbemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel várják majd az érdeklődőket.

2020. szeptember 8.