Ázsia-sorozat

A HOPP FERENC ÁZSIAI MÚZEUM SOROZATA

Előadás

A világutazó hagyatéka
A múzeumot 1919-ben alapította a világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833‒1919). Végrendeletében ugyanis egy keleti művészeti múzeum létrehozása céljából az államra hagyta a mintegy 4000 darabból álló gyűjteményét. A keleti műtárgyakat Föld körüli utazásai során és a nagy világkiállításokon vásárolta. A múzeum ma már mintegy 30 000 műtárgyat tudhat magáénak, s kínai, japán, indiai, nepáli, tibeti, mongol, koreai és közel-keleti tárgyanyagot ölel fel.

www.hoppmuseum.huIsmerje meg a Távol-Kelet mesés műtárgyainak magyar gyűjtőit! 

Made in Asia –  magyar gyűjtők ázsiai kincsei
Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum májustól induló ismeretterjesztő sorozata a 19. század második felének utazóival ismerteti meg a nagyközönséget. Kik ők? Vajon miért éppen kelet felé vették az irányt? Mivel utaztak? Mennyi ideig tartott egy-egy expedíció? Hol szálltak meg? Mi alapján gyűjtöttek? Hol leltek rá gyűjteményük egyes darabjaira? Ezekre és még megannyi kérdésre kaphatnak választ, akik felkeresik a havi rendszerességgel jelentkező előadásokat.

 

Az első alkalom: 2018. május 30. szerda, 18.00 óra 

Ötször a világ körül – Hopp Ferenc indiai utazásai
Előadó: Válóczi Róbert indológus

Vajon hányan tudják, hogy a sikeres üzletember, Hopp Ferenc 1882 és 1914 között ötször is körbeutazta a földgolyót? 1882-es első útjának majdnem ötvenévesen vágott neki. Ez az expedíció, illetve az Indiában töltött két hónap végül saját sorsára nézve is döntő jelentőségűnek bizonyult: ekkor került először tapintható közelségbe a keleti művészet remekeivel. Válóczi Róbert indológus előadása fellebbenti a fátylat a gyűjtő és utazó Hopp Ferencről, aki indiai kalandjai közben sem feledkezik el az otthon maradottakról. Élményeiről és viszontagságairól képeslapok hátoldalára írt szellemes sorokban számolt be alkalmazottainak.

A második alkalom | 2018. június 20. szerda, 18.00 óra

Magyar utazók Sanghajban

Előadó: Fajcsák Györgyi sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója 

A sinológus előadásában megismerhetjük a tudós álmodozókat: többek között Zichy Jenőt, Bozóky Dezsőt és a Széchenyi-expedíció tagjait.