Egy elfeledett Ázsia-kutató

Gróf Vay Péter munkássága és japán tárgyú gyűjteménye

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Made in Asia című ismeretterjesztő sorozatának következő előadása egy elfeledett Ázsia-kutató és misszionárius, gróf Vay Péter munkásságáról és japán tárgyú gyűjteményéről szól.

A BELÉPÉS DÍJTALAN, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás

Több mint száz éve annak, hogy gróf Vay Péter 1907-ben megvásárolta azt a japán tárgyú gyűjteményt, amely ma a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum anyagának magját alkotja. Vay Péter címzetes püspök, misszionárius, Ázsia-kutató és író egyike volt a századforduló legnevesebb közéleti személyiségeinek.

XIII. Leó pápa személyes megbízottjaként bejárt öt kontinenst, útjai során számos uralkodó közt a japán császári pár is fogadta. Lenyűgözte a Kelet művészete, számos kötete között ő jegyezte az első magyar nyelven írt, japán művészettörténettel foglalkozó munkát. 

Az elmúlt évszázadban azonban mind Vay Péter neve, mind művei feledésbe merültek, ezért érvényes a kérdés, melyet Gáspár Annamária előadása körbejár: mit tudunk ma gróf Vay Péter életéről, munkásságáról és a gyűjteményéről?

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2018-ban indított ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19-20. századi eleji utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől-egyig magával ragadott Ázsia.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Erre az eseményre már nem lehet regisztrálni