Egy magyar Nyugat-Jáván

 

Brittig Vera muzeológus, Délkelet-Ázsia-kutató előadása Zboray Ernőről és gyűjteményéről

 

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és az Ybl Budai Kreatív Ház Made in Asia című ismeretterjesztő sorozatának hatodik előadása

 

A BELÉPÉS DÍJTALAN, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan, a 19. század második felében élt utazók életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket menthetetlenül megfertőzött a műgyűjtés szenvedélye. Közülük is kiemelkedik Zboray Ernő, aki az egzotikus délkelet-ázsiai trópusok világát, Jáva szigete hagyományos művészetének egy szeletét hozta el Budapestre 1931-ben.

Nyugat-jávai gyűjteménye, amelynek érkezéséről nagy lelkesedéssel cikkezett a korabeli sajtó, bepillantást enged nemcsak a távoli világ művészetébe, de színházi hagyományába, mitológiájába is. Gyűjteményének talán legizgalmasabb együttese egy több mint száz darabból álló wayang bábkészlet, amelynek darabjait ma közgyűjteményeink őrzik.

Zboray nem látogatóként fordult meg Jáván; húszéves korától ott élt és dolgozott, így első kézből szerezhette ismereteit a helyi kultúráról. Az 1920-as, 30-as években folyamatosan publikált magyar lapokban, és három könyvet is írt a jávai életről, ottani élményeiről.

 

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés itt: azsia@budaikreativhaz.hu