Érdekességek Ázsiáról

Előadások az Agra Kulturális Utazási Társaságtól

 

A BELÉPÉS INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás
A Magyarok a Selyemúton kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas előadásokkal jelentkezünk! Az Agra Kulturális Utazási Társaság szervezésében az alábbi programokat ajánljuk:

 

2018. december 11.

Csiky Gergely: Városok a nomádok földjén. Mongóliai erődített települések

Korabeli források szerint a belső-ázsiai nomádok a füvet és a vizet követve terelgették nyájaikat, az irodalmi toposzok szerint sem állandó településeik, sem városaik nem voltak. Ezzel szemben igen meglepő, hogy az igen szélsőséges éghajlatú, s emiatt a pusztán nomád állattartásra alkalmas Mongóliában viszonylag nagy számban ismerünk nagyméretű, erődített településeket több korszakból is. Az erődépítések az ázsiai hunok korában kezdődnek, majd kisebb szünetek után újabb virágzást érnek el az ujgurok és a kitajok uralma alatt a 8-9., illetve a 10-11. században. Mindez nagyobb népességre és bizonyos fokú földművelésre is utal. Az előadás – részben saját kutatások nyomán – azt mutatja be, hogyan jöttek létre ezek a települések, milyen jellemzőik voltak, és mi okozhatta a pusztulásukat. 

 

2018. december 20.

Komori Tünde: Kantontól Amszterdamig: a kínai porcelán kereskedelme az újkor hajnalán

Az előadás a világszerte nagy népszerűségnek örvendő kék-fehér kínai porcelán 16-17. századi kereskedelmét mutatja be, gyűjtemények és régészeti leletek alapján, fókuszban a tárgyak európai mozgásával. A kínai porcelán kereskedelmének vizsgálata rávilágít arra tényre, hogy a Selyemút, pontosabban a Selyemút-hálózat használata nem feltétlenül szűnt meg a globális távolsági kereskedelem nagy földrajzi felfedezések okozta átstrukturálódása során.

 

Az előadások 17.30-kor kezdődnek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az előadás dátumának megjelölésével az info@agra.hu címen lehet.