A gyűjtő, aki ott se volt

Az Ázsián kívüli ázsiai műgyűjtés fortélyai

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Made in Asia című ismeretterjesztő sorozatának következő előadása azokról a kiemelkedő ázsiai gyűjteményekről szól, melyeknek egykori tulajdonosai sosem jártak Ázsiában.

A BELÉPÉS DÍJTALAN, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás

Xántus János, Hopp Ferenc, Zichy Jenő, Vay Péter, Szemere Attila – világutazó műgyűjtők, akik ázsiai útjaik során tettek szert gazdag gyűjteményekre. Bár a műgyűjtés aktusa önmagában nem előfeltételezi, hogy a gyűjtő maga menjen el hőn áhított tárgyaiért, az ázsiai műgyűjtés kapcsán mégis általános képzet, hogy aki gyűjt, az utazik is. Ezt a képet kívánja árnyalni sorozatunk következő előadása.

Dénes Mirjam A gyűjtő, aki ott se volt című előadása éppen azokról a kiemelkedő ázsiai gyűjteményekről szól, melyeknek egykori tulajdonosai sosem jártak Ázsiában. E gyűjtők tudása, tájékozottsága, anyagi helyzete és kapcsolatai azonban mégis lehetővé tették, hogy utazó kortársaikkal szinte egyenrangú művészi színvonalú gyűjteményeket hozzanak létre, kiemelkedő darabokkal Japánból, Kínából, Koreából, Indiából, Délkelet-Ázsiából, vagy épp a Közel-Keletről.

Mit tart a doki a manzárdban? Hogy kerül óriás bronzváza Japánból egy középpolgári otthonba? Mit tartogatnak a budapesti műkereskedések és a párizsi aukciók? Hogyan lehet Ázsiából távvásárolni? Az előadásban az Ázsián kívüli ázsiai műgyűjtés fortélyaival, a századfordulótól a második világháború végéig formálódó gyűjteményekkel és tulajdonosaikkal kerülhetünk közelebbi viszonyba.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Erre az eseményre már nem lehet regisztrálni

Nézze meg az előadáson készült képeinket