Magyarok Iránban – irániak Magyarországon

A “Made in Asia” programsorozat keretében Sárközy Miklós történész mesél a XIX. században Iránban járt magyar kutatókról ill. a Magyarországon járt iráni utazókról.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19–20. századi utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől egyik menthetetlenül „megfertőzött” Ázsia.

A BELÉPÉS DÍJTALAN, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás

Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense a Magyarország és Irán (korabeli nevén Perzsia) közötti XIX. századi kapcsolatok színes világát mutatja be. Utazók, utazások és útirajzok tarka világa tárul fel előttünk, olyan személyeké, akik magyarként jártak Iránban vagy irániként jártak Magyarországon. Ennek során ismert és kevéssé ismert személyekkel, hírességekkel és koronás főkkel kapcsolatos, olykor nem kevés humorral fűszerezett anekdoták is megelevenednek.

Magyar részről meghatározó jelentőségű a legendákból kifogyhatatlan Vámbéry Ármin iráni kalandjainak hosszú sora, de mellette ki kell emelni Maróthy Istvánt, aki egyszerre volt kiváló orvos és hobbinyelvész,  a „kiválóan szerény” Kégl Sándor iranistát és macskarajongót, valamint a csavargó arisztokrata világutazót, Széchenyi Andort.

Iráni oldalról is színes a lista, de mindenképp meg kell említeni Mírza Muhammad Mahallátí iráni világutazót, aki talán az első nálunk járt és élményeit papírra vető iráni utazó volt, valamint Nászer al-Dín iráni sah személyét, akinek 1889-es budapesti látogatása nagy visszhangot keltett a magyar sajtóban is. Az extravagáns iráni uralkodó budapesti élményei kapcsán humor és kíváncsiság, turizmus és diplomáciai misszió fonódnak össze a kalandokban.

Várjuk Önöket sok szeretettel!

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
 

Erre az eseményre már nem lehet regisztrálni