Zichy, a régiségbúvár

Gróf Zichy Jenő régészeti gyűjteményének kalandos története

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Made in Asia című ismeretterjesztő sorozatának következő előadása Gróf Zichy Jenő régészeti gyűjteményének kalandos történetét mutatja be.

A BELÉPÉS DÍJTALAN, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT

Előadás

Gróf Zichy Jenő a 19. század végén három nagyszabású expedíciót indított a Kaukázusba, valamint Közép- és Kelet-Ázsiába, az utazások elsődleges célja a magyarság gyökereinek kutatása volt. Nem csoda, hogy expedíciói során a régészet kiemelten fontos szerepet játszott, s mind a gróf, mind útitársai törekedtek minden korszak leleteinek minél teljesebb összegyűjtésére. 

Mindez lehetővé tette, hogy a 19. században kevéssé kutatott és tudományos tekintetben csaknem ismeretlen területeknek a régészeti anyaga úgy a magyar, mint a nemzetközi szakma és nagyközönség számára hozzáférhetővé váljon. Ugyanakkor a három expedíció által összegyűjtött leletek alkotta régészeti gyűjtemény sorsa, egyes tárgyainak története bővelkedik a fordulatokban.

Hoppál Krisztina, az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport tudományos munkatársa előadása során a magyarság eredetének nyomán járó tudós utazók korába invitálja az érdeklődőket, és bemutatja a Zichy-gyűjtemény kalandos történetét, valamint az expedíciók régészeti vonatkozású részleteit.

Az Ybl Budai Kreatív Ház és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2018-ban indított ismeretterjesztő sorozatának célja, hogy olyan 19-20. századi eleji utazók, tudósok és gyűjtők életével ismertesse meg a nagyközönséget, akiket egytől-egyig magával ragadott Ázsia.

Fotó: Gróf Zichy Jenő a Kaukázusban a kabard vendéglátóival Daraukok község temetőjénél (Vasárnapi Újság, 1895. július 14.)

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Helyfoglalás érkezési sorrendben, a helyek száma korlátozott.

Erre az eseményre már nem lehet regisztrálni

Nézze meg az előadáson készült képeinket