THE MOON

exhibition  by  Tibor  iski  Kocsis  at  the  Ybl  Buda  Creative  House

Come and join us for a Moonwalk! Our latest exhibition entitled “The Moon” is open from 13 March 2020 featuring the unique drawing-installations of Munkácsy Award winner painter Tibor iski Kovács. The exhibition is part of a global series of programs within the frameworks of which artists commemorate the 50th anniversary of the Apollo Program all around the world. 

Exchibition

1969. július 20. és 1972. december 11. között hat alkalommal szállt le ember a Hold felszínére és tett holdsétát. Az 1969-es első sikeres Holdra-szállás meghatározó történelmi pillanat volt az egész emberiség számára. Az 1972-es Apolló-17 expedíció óta azonban nem „jártunk” a Holdon, csak a múlt emlékezete maradt meg számunkra feljegyzések, beszámolók és fényképek formájában.  

Az Ybl Budai Kreatív Ház tárlatán kiállított tájképszerű szénrajzokat az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

Az elmúlt tíz évben iski Kocsis művészetét a festői szemlélet és annak logikája határozta meg. A klasszikus rajzi eszközhasználat – szén, ceruza, kréta – mellett a festői foltrajz ábrázolás kapott hangsúlyos szerepet a művész perspektívájában. Alkotásaival mindig erősen reflektál a jelenre, a kortárs kultúrára, miközben a festészet mesterségét, a festés alkotói folyamatát és annak belső, sajátos mechanizmusát filozofikus szintre emeli. Az Ybl Budai Kreatív Házban kiállított alkotásait erős szuggesztivitás jellemzi, a néző kénytelen megállni egy-egy kép előtt és beleképzelni magát az adott pillanatba. A rajzokat szemlélve ott sétálunk magunk is a Holdon.

A kiállítást 2020. április 5-ig tudják megtekinteni az érdeklődők.