ÚJRA VÁRUNK!

A hosszú kényszerpihenő után 2020. június 20-án újra megnyitja kiállítótereit a művészetkedvelő nagyközönség előtt az Ybl Budai Kreatív Ház.

Az eredetileg Ybl Miklós által megálmodott, majd az MNB Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhető, komplett felújítás után a kortárs művészeti életnek otthont adó épületben egyből két izgalmas tárlattal is várjuk az érdeklődőket. A Munkácsy-díjas iski Kocsis Tibor ceruzarajzaiból és egyedi installációiból készült „A HOLD”, valamint a Random fotóművészeti csoport három tehetséges alkotójának „BELSŐ TÁJAK” című kiállítása egyaránt különleges élményt, kulturális feltöltődést és a rácsodálkozás izgalmát kínálja kedves látogatóink számára.

News

Az Ybl Budai Kreatív Ház küldetése, hogy a kortárs magyar és nemzetközi művészet kimagasló képviselőit az érdeklődő nagyközönség számára bemutassa és népszerűsítse. A járványügyi korlátozások feloldása után örömmel adjuk hírül, hogy kiállítótereink a közel 100 napos kényszerpihenő után, 2020. június 20-tól végre újra látogathatóak. 
Bár az Ybl Budai Kreatív Ház a „bezártság” ideje alatt is igyekezett aktív és folyamatos kommunikációval kapcsolatban maradni a művészeteket kedvelő és pártoló közönségével, (ennek jegyében például mindkét most látható kiállítás anyaga elérhetővé vált online módon, egy különleges, 360 fokos, virtuális tárlatséta keretében is a weboldalon), az „igazi” természetesen a személyes találkozás élménye és lehetősége! A híres, magyar származású fotóművész, Robert Capa híres mondását idézve: „…egy mű akkor telik meg élettel, … amikor a közönség elé kerül”. 


Szeretettel invitálunk ezért minden kedves érdeklődőt az alábbi tárlataink megtekintésére:

iski Kocsis Tibor: A HOLD
Az Ybl Budai Kreatív Ház emeletén kiállított tájképszerű rajzokat az Apollo-program űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.
 

Kolozsi Bea, Mucsy Szilvia, Pataki Ágnes: BELSŐ TÁJAK
A különleges tárlat fókuszában a RANDOM fotóművészeti csoport három alkotójának érzékeny ráhangolódással rögzített képei láthatók. A három különböző karakter alkotásában közös pont a gyengéd viszonyulás a világ esendő jelenségei, törékeny együttállásai iránt. A líraiság, az engedékenység, a történni hagyás olyan finomra hangolt képi világokat eredményeznek, amelyek pont a világhoz való poétikus viszonyulás miatt lesznek szokatlanok és különösen elbűvölőek. A képeket nézegetve mi is rácsodálkozhatunk arra, hogy a mindenkori tökéletes utáni hajszából bátor és szabad döntés kilépni és a világ szépségét a mulandó illúziók iránti fogékonysággal észlelni.
 

June 17, 2020.