Hűség, megcsalás, ki nem beszélt társadalmi feszültségek

Habfürdő – zenés trükkfilm szívdobbanásra
Ez az első magyar, felnőtteknek szóló, egész estés animációs film
Filmklub

Kovásznai György emlékkiállításához kapcsolódóan levetítjük a szerző 1979-80-ban készült animációs mesterművét, a Másik János zenéje köré kanyarintott Habfürdő musicalt
Az 1980-ban bemutatott – akkoriban csak kevés kópiaszámban, eldugott mozikban játszott – Habfürdő a szocializmus idején készült egyetlen olyan magyar hibrid animációs film, amely szociográfiai igénnyel beszél a magyarországi társadalmi-gazdasági helyzetről. A film műfaját tekintve dokumentarista jellegű inzertekkel (főszereplők mesélnek munkájukkal, ismerőseikkel kapcsolatban) ellátott animációs játékfilm, ugyanakkor tartalmilag inkább játékfilmes elemekkel álcázott dokumentumfilm, a címben szereplő önmeghatározása pedig: zenés trükkfilm szívdobbanásra.

A fő sztori, a szerelmi háromszög (hűség, megcsalás, felelősségvállalás, áldozathozatal) jó ürügy, hogy a játékfilm keretei között a ki nem beszélt hétköznapi társadalmi feszültségeket is megjelenítse. Megismerjük egy akkoriban vénlánynak titulált 25 éves szingli és egy 23 éves fiatal anya motivációit, amelyek elvezetnek az orvosi diplomához, azaz a felemelkedéshez, az ideális dolgozó nő szerepéhez. A racionális női döntések kereszttüzében ott áll a kirakatrendező férfi főszereplő, akit eltölt társadalmi helyzetének el nem ismeréséből fakadó sértődöttsége és a küszöbön álló férj szerepet hirtelen elutasító, nonkonform magatartással reagál az esküvőjére.

A szereplők jellemrajzának kibontáshoz különleges eszközzel járulnak hozzá Kovásznai olajfestményinzertjei, metamorfózisuk szorosan kapcsolódik a hetvenes évek pszichedelikus trendjéhez (Yellow submarine). A figurativitás és nonfigurativitás játékos váltogatásáról Picasso juthat eszünkbe. Ugyanakkor Kovásznai tudatosan törekedett arra, hogy mindenféle besorolhatóságon kívül helyezkedjen el – írta a filmről Iványi-Bitter Brigitta, kiállításunk kurátora.

A filmvetítést Kreif Zsuzsa animációs filmes vezeti fel. Ő a főrendezője a Kovásznai utolsó filmtervét megvalósító legújabb – és legtrendibb – magyar animációs sorozatnak, a Candide-nak. Ebből egy hétperces epizód látható a Habfürdő előtt. 

A film megtekintése ingyenes!