Ismét műsoron a Habfürdő című animációs musical

A fő sztori, a szerelmi háromszög jó ürügy, hogy egy játékfilm ürügyén a ki nem beszélt hétköznapi társadalmi feszültségeket is megjelenítse.

A filmet 1979-ben írta és rendezte Kovásznai György. Zeneszerzője Másik János volt.

Filmklub

 

A Habfürdő a szocializmus idején készült egyetlen olyan magyar hibrid animációs film, amely szociográfiai igénnyel beszél a magyarországi társadalmi-gazdasági helyzetről. A film műfaját tekintve dokumentarista jellegű inzertekkel (főszereplők mesélnek munkájukkal, ismerőseikkel kapcsolatban) ellátott animációs játékfilm, ugyanakkor tartalmilag inkább játékfilmes elemekkel álcázott dokumentumfilm, a címben szereplő önmeghatározása pedig: zenés trükkfilm szívdobbanásra.

A fő sztori, a szerelmi háromszög (hűség, megcsalás, felelősségvállalás, áldozathozatal) jó ürügy, hogy egy játékfilm ürügyén a ki nem beszélt hétköznapi társadalmi feszültségeket is megjelenítse.

A szereplők jellemrajzának kibontáshoz különleges eszközzel járulnak hozzá Kovásznai olajfestményinzertjei, metamorfózisuk szorosan kapcsolódik a hetvenes évek pszichedelikus trendjéhez (Yellow submarine). A figurativitás és nonfigurativitás játékos váltogatásáról Picasso juthat eszünkbe. Ugyanakkor Kovásznai tudatosan törekedett arra, hogy mindenféle besorolhatóságon kívül helyezkedjen el – írta a filmről Iványi-Bitter Brigitta, kiállításunk kurátora.

1980-ban mutatták be, majd 2000 decemberében elkészült a felújított változat is.

A film megtekintése ingyenes!