Botos Péter: Fényterek

Botos Péter üvegszobrász kiállítása

2020. szeptember 4-től megtekinthető legújabb tárlatunk Botos Péter üvegszobrász kísérletező alkotásait mutatja be a közönségnek.  A Fényterek (Light Spaces) c. kiállítás az elmúlt három év alkotói munkájának „termése”, számos eddig be nem mutatott művel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Kiállítás

Botos Péter a szobrászat hagyományosan értelmezett három dimenzióját formabontó, egyedi módon terjeszti ki, szinte megnyújtja a teret az idő, a mozgás és a fény bevonásával. Álló szobrai előtt haladva olyan érzésünk lehet, mintha az alkotások megmozdulnának, velünk együtt mozognának vagy éppen a teret ferdítenénk el, míg a megmozgatott szobrait a virtuális terek egymásba olvadása, azok végtelennek tűnő variációja jellemzi. „Célom a geometriai alapformák és az üveg fizikai, optikai tulajdonságainak tudatos használata révén új, a nézők számára jórészt ismeretlen látvány és vizuális élmény elérése.” – írja a művész saját alkotásai kapcsán.

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállítására egy eddig nem látott válogatással készült a művész. 

Mindegyik mű egy egyedi, saját univerzumot teremt. A kiállított üvegszobrok prizmaként és lencseként is funkcionálnak, amelyek a fénysugarak segítségével további önálló képeket, képsorokat hoznak létre, mely lehetőséget kínál az üvegszobrok kapcsán számos fényfizikai, optikai törvényszerűség bemutatására is. A mozgó formák nem állnak a fény útjába, hanem átengedik, megtörik, átlényegítik azt. Botos Péter alkotásai egyszerre tűnnek átlátszónak és átláthatatlannak, a változatos színek mélységet nyernek a kidolgozott üvegben, a szemlélődőt megállíthatatlanul magával ragadja a látvány. 


A Fényterek című kiállítás 2020. szeptember 20-ig ingyenesen látogatható.