Csángó Fesztivál

Bölcsőben őrzött magyar nyelv

Az Ybl Budai Kreatív Ház ad otthon augusztusban a 10 napos Csángó Fesztiválnak. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon fotók és interaktív installációk mutatják be a csángó kultúrát és a csángók mindennapjait. A fesztivált színes programok, koncertek, mesemondás, könyvbemutató teszi teljessé.

A BELÉPÉS DÍJTALAN

Kiállítás

Legújabb kiállításunk témája a csángó kultúra és a csángók mindennapjai. A moldvai magyarokról a középkortól datálódva vannak hiteltérdemlő feljegyzések, de eredetük kérdéséről a mai napig nem született egyértelmű szakmai konszenzus. A budapesti csángó kiállítás nem vet fel kérdéseket, nem keres válaszokat, csupán megmutat és bemutat embereket, tájakat, tárgyakat és hagyományokat.

A téma továbbgondolására ösztönzi a látogatót a nyelv fókuszba helyezésével, melyre a történelmi események okán nem hatott a nyelvújítás. Magyarokként abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy közel 500 évvel ezelőtti nyelvezetünkkel élőszóban találkozhatunk, beszélhetünk. Többek között ezt az élményt kívánjuk átadni az egyes installációk hanganyagainak segítségével. 

Látogatóink a tárlaton „személyes” ismeretséget köthetnek egy-egy csángóval Járai László fotóin keresztül. A portrék “magukért beszélnek”, megszólalnak. A kihangosított, felhangosított gondolatok betekintést engednek a moldvai csángó emberek életébe. Aktuális életképet kapunk világlátásukról. Az elhangzó gondolattöredékek egymásutánisága által érzékelhetővé válik az a sokszínű nyelvi világ, ami kifejezetten a Moldvában élő csángókra jellemző: sajátos prozódia, hanglejtés, a csángó sziszegés, a gy hang dzs-ként való ejtése - ennek a jelenségnek szem és fültanúi lehetünk az összeállítás meghallgatása révén.

A kiállítást interaktív installációk színesítik, melyek négy traktusra oszthatók, az emberi élet sajátságos metszetét mutatják be a születéstől a halálig a csángó kultúra tükrében. A kiállítás mellett színes programok egészítik ki a 10 napos Csángó Fesztivál kínálatát. Könyvbemutatóval, koncertekkel, mesemondással várjuk látogatóinkat. A Felix Kitchen & Bar pedig a fesztivál ideje alatt csángó különlegességgel bővíti étlapját.

A Csángó Fesztivál szervezésében az Ybl Budai Kreatív Ház együttműködő partnere a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége.

Nézz meg a kiállítás berendezésekor készült képeinket
Nézze meg a kiállítás berendezésekor készült videónkat
Nézze meg a megnyitón készült képeinket
Nézze meg a tárlatot bemutató képeinket