Elbűvölő Sanghaj

Fotó, festmény, ősi és modern dizájn.

Az „Elbűvölő Sanghaj” tulajdonképpen három kiállítást foglal magába: a Shanghai Design Capital Promotion Center címadó fotó-összeállítását; a 11 sanghaji kulturális-kreatív vállalkozó által létrehozott „Sanghaji nappali” kulturális tárlatot, valamint a Sanghaji Képzőművészeti Akadémia, a Sanghaji Kínai Festészeti Akadémia és a Sanghaji Művészek Szövetsége által kiválasztott 16 festőművész „Sanghaji rímek” bemutatóját.  

 

Kiállítás

A program a világváros Huangpu folyó két oldalán található lenyűgöző látnivalóit hozza közel a látogatókhoz, a fotós és a festő szemszögéből is láttatva azokat. A "Sanghaji nappali" pedig különböző bútorokon és a divatélet produktumain keresztül mutatja be a város kulturális és dizájntermékeit. Ugyanakkor betekintést is enged a sanghajiak hétköznapi életébe, megismerhetővé válnak olyan ősi kulturális értékek is, mint például a kínai csomózás vagy a bársonyhímzés. Láthatjuk a textilművészet két kiváló reprezentánsának – He Dongmei és Wu Yingwen – alkotásait is.

Fotók: Egressy Orsolya

A kínai csomózás

Eredete egészen a paleolit kor ruházkodásáig nyúlik vissza, később a Han-dinasztia rituális világába is beépült, majd innen folytatta útját tovább egészen a mai díszítő művészetekig. A kínai csomó selyemszálakkal készül, minden alapcsomózási technikát alakja és jelentése alapján neveztek el. A különböző díszítéseket kombinálva újabb jelentésű kötések jönnek létre.

A gyapjúszőnyeg mint keleti olajfestmény

A sanghaji hímzés olyan kézműves gyakorlat, amelyben a gyapjúhímzést bársonyszálakkal dúsítják egy erre kialakított hálószöveten. Minden egyes tű egy adott színblokkhoz tartozik, az elkészített kép ezeknek a színblokkoknak a tízezrein keresztül elevenedik meg, egy előre megfestett kép által.Ezt a gazdagságot és nemességet sugárzó művészetet keleti olajfestményként is szokták dicsérni.