Felfedezők – kilenc pályakezdő alkotó közös kiállítása

Új kifejezési módokat kell alkalmazniuk a közönség eléréséhez

Augusztus utolsó napjától már a széles nagyközönség számára is látható a Felfedezők című tárlat, amelyet előző este ünnepélyes vernisszázson indítottak útjára. A kiállítás a Budapest Art Mentor program első évfolyamának munkáit mutatja be.

Kiállítás

A házigazda, Kaiser Kata kulturális szervező köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Ybl Budai Kreatív Ház missziójának tekinti a fiatal, tehetséges művészek bemutatását.

Bérczi Linda: csapatot is kovácsolunk

A Budapest Art Mentor program vezetője, Bérczi Linda megnyitó beszédében elmondta: másfél évvel ezelőtt, amikor kitalálták a programot, nem is gondolták volna, hogy ilyen csodálatos keretek között tudnak majd bemutatkozni – mondott köszönetet a lehetőségért.

A mentorprogram egyéves képzés, arról szól, hogy amikor a művészek az egyetem védőburkából kikerülnek a nagyvilágba, és kissé elveszettnek érzik magukat, útmutatásokat kapjanak az eligazodáshoz. Elsajátítják a szükséges kommunikációs készségeket, pénzügyi és jogi alapokat, megismerik a magyar és a nemzetközi szcéna viszonyrendszerét. Arra is kapnak javaslatokat hogyan prezentálják magukat célközönségüknek a mindennapi életben és az online világban, hogyan írjanak pályázatot, egyáltalán hol találhatók a nekik szóló pályázatok. Továbbá milyen karrierutak állhatnak előttük, és személyiségükből adódóan melyik a számukra megfelelő – mutatta be a programot.

Ugyanakkor csapatot is kovácsolunk – tette hozzá. A képzőművészet ugyan magányos műfaj, de „együtt, sok minden sokkal jobban megoldható”, épp ezért bizakodik abban, hogy a társaság tovább is együtt marad.

A Felfedezőkre rátérve izgalmas kérdést fogalmazott meg. Adott kilenc művész, mindegyikük más és más módon alkot, hogyan lehetséges mégis egy közös kiállításon koherens egészet mutatni? Ennek kifejtésére kérte Ferenczy Bálint kurátort, aki a megnyitó utáni (és még egyéb előre meghirdetett időpontokban tartandó) tárlatvezetéseken oldja fel a talányt.  Még mielőtt átadta volna a szót a kurátornak, bemutatta a fiatalokat a megjelenteknek, akik nagy tapssal köszöntötték őket.

Ferenczy Bálint: közös vonás, hogy valamennyien különböző művészeti ágakat összekötve alkotnak

Ferenczy Bálint művészettörténész az Ybl-ház történetét felelevenítve üdvözölte, hogy a rekonstrukció által Budapest egy újabb kiállítóhelyet kapott. Ez azért is jelentős lépés, „mert nagyon kevés független kortárs művészeti kiállítóhely létezik a fővárosban”. Értékelése szerint az is fontos momentum, hogy egyben a Kelet és a Nyugat találkozóhelye az Ybl Budai Kreatív Ház – utalt arra, hogy kínaiul is kiírták a kiállítás koncepcióját.

Az itt kiállító kilenc művész előtt álló nehézségekről szólva elmondta: már a felsőoktatási képzésre jelentkezéskor el kellett dönteniük, hogy festők, szobrászok vagy grafikusok akarnak-e lenni, „illetve ma már lehet intermédia szakra is járni”. A képzés tehát már idő előtt ráállította őket egy bizonyos pályára, „de az itt megjelent kilenc művészre nemigazán áll az, hogy szakbarbárok lennének, akik csak egy szakban, egy művészeti ágban jeleskednének. Mindegyikükre igaz az, hogy különböző művészeti ágakat, formákat összekötve alkotnak”.

Szólt arról is, hogy ma teljesen más művésznek lenni, mint régebben. Kevesebb az állami megbízás, a művészek szabadon, megbízások nélkül is szeretnének alkotni. „A felgyorsult világban új eszközökhöz, új formákhoz, új kifejezési módokhoz kell nyúlniuk, hogy el tudjanak jutni a közönségükhöz.” Ezeket jeleníti meg a Felfedezők tárlat.

 

A kiállítás szeptember 23-áig tekinthető meg Kurátori és alkotói tárlatvezetések kapcsolódnak hozzá, amelyekről PROGRAM rovatukban olvasható tájékoztatás.

Nézze meg fotógalériánkat
Nézze meg képgalériánkat a készülődés finiséről
Nézze meg képes összeállításunkat a kiállításról