A HOLD

iski Kocsis Tibor kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

Jöjjön el egy Holdsétára hozzánk! 2020. március 13-án nyílik legújabb, „A Hold” c. tárlatunk, amely iski Kocsis Tibor, Munkácsy-díjas festőművész egyedi rajz-installációit mutatja be. A kiállítás ahhoz a globális programsorozathoz kapcsolódik, amelynek keretében szerte a világon az Apolló program ötvenedik évfordulójára emlékeznek a művészek

Kiállítás

1969. július 20. és 1972. december 11. között hat alkalommal szállt le ember a Hold felszínére és tett holdsétát. Az 1969-es első sikeres Holdra-szállás meghatározó történelmi pillanat volt az egész emberiség számára. Az 1972-es Apolló-17 expedíció óta azonban nem „jártunk” a Holdon, csak a múlt emlékezete maradt meg számunkra feljegyzések, beszámolók és fényképek formájában.  

Az Ybl Budai Kreatív Ház tárlatán kiállított tájképszerű szénrajzokat az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972. áprilisban és decemberben készített eredeti fotók ihlették. Bár a tárlaton bemutatott művek fényképek után készültek, mindegyik önálló, önmagában is teljes értékű, kompozícióra épülő alkotás. A Hold-sorozat rajz-installációi első pillantásra tájképek hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodálhat meg. A legapróbb részletig kidolgozott alkotások nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad, relaxációs asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget egész életében foglalkoztatta. iski Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat.

Az elmúlt tíz évben iski Kocsis művészetét a festői szemlélet és annak logikája határozta meg. A klasszikus rajzi eszközhasználat – szén, ceruza, kréta – mellett a festői foltrajz ábrázolás kapott hangsúlyos szerepet a művész perspektívájában. Alkotásaival mindig erősen reflektál a jelenre, a kortárs kultúrára, miközben a festészet mesterségét, a festés alkotói folyamatát és annak belső, sajátos mechanizmusát filozofikus szintre emeli. Az Ybl Budai Kreatív Házban kiállított alkotásait erős szuggesztivitás jellemzi, a néző kénytelen megállni egy-egy kép előtt és beleképzelni magát az adott pillanatba. A rajzokat szemlélve ott sétálunk magunk is a Holdon.

Tekintse meg virtuális tárlatunkat!

iSKI Kocsis Tibor: A HOLD

Az Ybl Budai Kreatív Ház vendégeként iSKI Kocsis Tibor, Munkácsy-díjas festőművész mesélt azokról a tájképszerű szénrajz-installációiról, amelyeket az Apollo-16 és Apollo-17 űrhajósai által 1972-ben készített eredeti fotók ihlettek. A Hold-sorozat alkotásai első pillantásra tájkép hatását keltik, de jobban megnézve a néző rádöbben, hogy igazából rendkívül pontos természetrajzokat csodál. A legapróbb részletig kidolgozott művek nem csupán valósághű replikák, hanem egyfajta meditatív képek, amelyek szabad asszociációra buzdítják a szemlélődőt. A Hold, mint égitest szinte mindenki fantáziáját megmozgatja, mágikus, misztikus hatása az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja. iSKI Kocsis Tibor a Holdat és a történelmet múzsának hívta, alkotásai múltbeli holdsétára invitálják a látogatókat!


Az Apolló-program sikerének 50. évfordulóján tegyünk egy közös Holdsétát az Ybl Budai Kreatív Ház és iSKI Kocsis Tibor segítségével.

A Hold, mint szimbólum régóta foglalkoztatja az emberi elmét. Misztikuma sok vallásban, számos művészeti irányzatban múzsaként szolgált. iSKI Kocsit Tibor szénrajzai a Hold titokzatosságát és valódi, monumentális voltát egyszerre jelenítik meg. Virtuális utazásunkban most járjátok be az egész tárlatot, és találjátok meg a kedvenc képeteket!