Impressziók a folklór színeiben

Kínai népművészeti remekek nemzetközi vándorkiállítása

Kiállítás

Egy különleges program látható az Ybl Budai Kreatív Házban: a kínai népművészeti remekek nemzetközi vándorkiállítása. A Kínai–Külföldi Baráti Társaságok Szövetsége, valamint a Nanking Egyetem Kulturális és Természeti Örökség Kutatóintézete szervezésében – az Európai Egy Övezet Egy Út Egyesület közreműködésével –  létrejött tárlat célja a Kína és a külföld közötti kulturális cserekapcsolatok erősítése.

A kínaiak a hegyi vadvirágokhoz hasonlítják a népművészetet, és a kulturális örökség nagyon fontos részének tartják. Most mintegy 60 papírkivágást, népi és holdújévi festményt hoztak Budapestre. Alkotói a hagyományos szellemi kulturális örökség állami és tartományi szinten jegyzett mesterei és képzőművészei.

 

 

Papírkivágás

A papírkivágás (jianzhi) népművészei ollóval vagy szikével dolgoznak. Ez a művészeti ág hatalmas tömegeket mozgat meg, átitatja minden kínai nemzetiség életét, de egyben fontos és szerves része is a népszokásoknak. A generációkról generációkra örökített képi és formavilág kulturális és történelmi információban gazdag, kifejezi a néptömegek erkölcsi értékeit, gyakorlati tapasztalatait, ideáljait és ízlésvilágát. 2009-ben az UNESCO felvette az emberiség szellemi-kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Népi festmény

Népi festménynek általában a földművesek és népművészek autodidakta módon készített alkotásait nevezik, megkülönböztetve ezáltal az akadémikus vagy tudományosan képzett emberek művészeti alkotásaitól. Furcsa stílusa, eltúlzott ábrázolásmódja miatt „keleti Picasso-stílusként” is emlegetik.

 

Holdújévi fametszetek

A jó szerencsét kívánó hagyományos holdújévi képek (Nianhua), vagyis a színes fametszettel készített lenyomatok az ősi időkből erednek. A korai képek fő témája az ártó szellemek elűzéséhez, a boldogságért és szerencséért való imádkozáshoz kötődött. Az újévi szokások változásával egyfajta szimbolikus díszítőművészetté alakult át, melynek gyökerei visszavezethetők az őskori természetimádatig és a szellemhitig.