JAPÁN ÉRINTÉSE

Japán napok az Ybl Budai Kreatív Házban

Japán érintése címmel, két hetes programsorozattal ünnepli az Ybl Budai Kreatív Ház a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150 éves évfordulóját. Látogatóinkat kortárs képzőművészeti és dizájn kiállítással, valamint pezsgő programokkal, könyvbemutatóval, workshoppal, koncertekkel és előadással várjuk.

Kiállítás

Az Ybl Budai Kreatív Ház a japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150 éves évfordulója alkalmából kortárs képzőművészeti és design kiállítással, valamint pezsgő programokkal készült. A Japán érintése című programsorozatunk fókuszában a két ország kapcsolata áll a művészetekben, melyet japán alkotókon és Japán ihlette magyar dizájnereken keresztül mutatunk be.

A két hetes programsorozat Yoko ONO és FUKUI Yusuke kiállításával indul május 11-én. FUKUI Yusuke Rejtett számok (Hidden Numbers) című sorozatában a japán történelem fontos évszámait helyezi el absztrakt felületeken, munkáit négy olyan Yoko ONO nyomat egészíti ki, melyek korábban még nem voltak láthatóak Magyarországon.

A japán napok keretében mutatja be a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) az „ázsiai észjárások” trilógia következő darabját, Roger J. Davies, Osamu Ikeno: A japán észjárás – ismerkedés a kortárs japán kultúrával című könyvet.

Míg az Aqua kiállítótérben Yoko ONO és FUKUI Yusuke alkotásaival találkozhatnak látogatónk, a Terrában három, Japán inspirálta dizájner munkáit tekinthetik meg. Szirmay Zsanett egyedülálló munkája a Soundweaving Project – Magyar és japán népi motívumok megzenésítése. A dizájner tradicionális magyar hímzésmotívumokat írt át lézervágott textilekre, amelyek ezt követően egy zenedoboz lyukszalagjaiként szolgálnak, majd alakulnak át dallammá.

Ugyancsak a Terrában látható Haruko Napochka alkotása. A Japánban született, Magyarországon tanult (MOME) díjnyertes rövidfilmes papírvágott rajzfilmes animációkat készít. A harmadik kiállító Némedi-Varga Réka, aki az egyetemen (METU) került közelebb a japán kultúrához, nyelvhez. Ez inspirálta alapszakos diplomamunkáját is, amely egy kezdőknek szóló japán írásoktató szett volt. Ezt a szellemiséget vitte tovább mesterdiplomája elkészítésénél is, a Hanafuda kártyáknál, amely lefordítva virágkártyákat jelent, ami az ábrázolt különböző virágokra és növényekre utal.

A kéthetes programsorozatot olyan események színesítik, mint például DJ Ordiman műsora, ki a ’20-as és ’30-as évek legvidámabb japán zenéit szólaltatja meg modern, electro swinges feldolgozásban. A zenei program mellé a bár japán ihletésű koktélokkal készül.

A japán művészetet és kultúrát workshop hozza kézzelfogható közelségbe látogatóinkhoz. A hagyományosan fából készült, kézzel festett kokeshi babákkal Kiss Emőke segít megismerkedni, a foglalkozás keretében pedig mindenki elkészítheti saját babáját. A legkisebbekről sem feledkezünk meg, a gyerekek Kreatív Kuckó programsorozatunkon Japán ihlette kézműves foglalkozáson vehetnek részt.

Végül, de nem utolsó sorban mindenkit várunk Tóth Gergely, a Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913 című könyv szerzőjének előadására, amelynek címe a Századforduló itthon és Japánban.

Nézze meg a könyvbemutatón készült képeinket
Nézze meg az electro swing esten készült képeinket
Nézze meg a Terrában látható kiállításon készült képeinket
Nézze meg a kokeshi baba workshopon készült képeinket