Megnyílt Reigl Judit kiállításunk

Látogatóink bejárhatják az egymásra épülő életmű minden állomását

Hivatalosan is megnyílt az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállítása, a világhírű festőművész, Reigl Judit Palimpszeszt című tárlata. Látogatóink bejárhatják az egymásra épülő életmű minden állomását.

Esemény

A március 30-tól május 5-ig megtekinthető Reigl Judit: Palimpszeszt című kiállítás megnyitóján Kaiser Kata, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője köszöntötte a kiállítóteret zsúfolásig megtöltő közönséget. Elmondta, hogy a tárlaton megtekinthető képek testvér-darabjai a világ legnagyobb és legfontosabb kortárs közgyűjteményeiben, a New York-i Museum of Modern Artban, a Metropolitan Múzeumban, a londoni Tate Modernben és a párizsi Pompidou Központban láthatók. A hamarosan 96. születésnapját ünneplő Reigl Judit életművének állomásait egy-egy alkotással, Makláry Kálmán gyűjteményéből származó festménnyel mutatja be  az Ybl Budai Kreatív Ház – tette hozzá Kaiser Kata.

A kiállítás címe Palimpszeszt a görög palin (újra) és pszaó (levakar) szavakból. A középkorban helytakarékosságból újra hasznosított pergamen lapokon alkalmazták ezt a megoldást. Ezeken a lapokon, ahogy Reigl Judit egymást követő sorozatain is, egymást elfedő rétegekkel találkozhatunk – hívta fel a figyelmet Gimesy Péter művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Reigl Judit 1923-ban született Kapuváron, a Képzőművészeti Főiskolát 1945-ben végezte el. Ezt követően kalandos és éhezéssel járó hónapok után eljutott ösztöndíjasként Olaszországba. Hazatértekor, 1948-ban itthon már a szögesdrótokkal körülvett határon útlevelének végleges elvételével fogadták – nyújtott bepillantást a művésznő életébe. A nyomasztó légkörből az aláaknázott határon menekülve Párizs vonzásának nem tudott és nem is akart ellenállni. Az 1960-as évek elején Párizstól délre egy nyugodt kisvárosba, Marcoussis-ba költözött. Itt végre birtokba vehette első saját padlás műtermét. A helyszín – ahol mai napig is él – tökéletesen alkalmas a meditatív hangulatú művek létrehozására.

Reigl Judit munkásságát figurális alkotásokkal kezdte, és bár időről időre megszabadult ettől a kötöttségtől, mindig visszatérnek a figurák a képekre. A kiállítást alaposabban megnézve rádöbbenhetünk, hogy egy olyan folyamatot látunk, amely az itt bemutatott, egymást időrendben követő képek technikai kivitelezésének dialógusára is épül. Ez a folyamatos fejlődés abban is megmutatkozik, ahogy korábbi sorozatainak darabjait újra és újra felhasználja – hívta fel a figyelmet Gimesy Péter.

Nézze meg a kiállításhoz készült videónkat!