A kreativitás és a szabad gondolkodás jegyében

Felfedezők – Ferenczy Bálint művészettörténész kurátori tárlatvezetése

 

A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal magyar művészének bemutatkozó kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban.

Tárlatvezetés

A Felfedezők olyan alkotásokat mutat be, amelyek a klasszikus művészeti médiumok kereteit és határait feszegetve többek között a csillagászattal, a látás és érzékelés kérdéseivel, a tér alakításával vagy a digitális képalkotással és -képzéssel foglalkoznak – foglalta össze az augusztus 30-án megnyílt kiállítás lényegét Ferenczy Bálint művészettörténész, a tárlat kurátora.

A kilenc kiállító művészről elmondta: Sztefanu Marina az elfeledett Édenkertet rekonstruálja az Ybl Ház nagytermében, párba állítva Szakál Éva minden elemében 21. századi, Browser című festménysorozatával. Orbán Előd a klasszikus (kő)szobrászat eszköztárát és megjelenési formáit tágítja, Gaál Kata nagyméretű alkotása pedig tudatosan ötvöz számos technikai megoldást.

A kiállítóház pincehelyiségében Mátyási Péter, Ádám Zsófia és Hajas Katinka az emberi percepció szintjeit járja körbe, Horváth Lóczi Judit pedig – jól ismert geometrikus objektjein túl – először állítja ki kültéri szobrait.

A Felfedezők nemcsak a minket körülvevő, változó világot, de a művészet és a tudomány viszonyát is be kívánja mutatni; Szécsényi-Nagy Loránd installációja az égbolt különböző tudománytörténeti korokon átívelő feltérképezéseinek állít emléket.
Kreativitás és szabad gondolkodás - a Budapest Art Mentor program kilenc fiatal magyar művészének bemutatkozó kiállítása a megújuló Ybl Budai Kreatív Házban.