Magyarok a Selyemúton: Tárlatvezetés

Az Ezer Buddha barlangtemplomok felfedezői

Kelecsényi Ágnes kurátor, az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteményének vezetője kalauzolja az érdeklődőket a Selyemút világhírű régész-felfedezőjének, Stein Aurélnak, valamint a magyar Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla munkásságát bemutató kiállításon.

A BELÉPÉS DÍJTALAN

Tárlatvezetés

A távol-keleti Selyemút menti szellemi olvasztótégelyben létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásával Stein Aurél hozta közelebb a Kelet világát Európához, a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában pedig a Széchenyi-expedíció végzett úttörő munkát.

A kiállítás történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

Mindehhez most meghallgathatjuk Kelecsényi Ágnes kurátor (MTA Keleti Gyűjteményének vezetője) színes magyarázatát és kiegészítéseit is.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár Keleti Gyűjteménye és a PAIGEO Alapítvány közös rendezésében megvalósult – szakmai partner a kínai Dunhuang Akadémia – kiállítás január 31-ig látható.

A belépés díjtalan, gyülekező a kávézóban.

 

Nézze meg a tárlatvezetésen készült képeket