Tárlatvezetés - Hantai Simon

Exkluzív tárlatvezetés Juhász Annával

Hantai Simon kivételes életművét bemutatja a költő Juhász Ferenc lánya, akinek családja Hantai egyik közeli ismerőse volt

Az esemény teltházas, köszönjük az eddigi jelentkezéseket, több regisztrációt sajnos nem áll módunkban fogadni

Tárlatvezetés

Hantai Simon, magyar származású francia festőművész és a Kossuth-díjas költő Juhász Ferenc gyerekkoruktól kezdve jóbarátok voltak, hiszen mindketten a mai Biatorbágyon születtek, mindketten kétnemzetiségű magyar-sváb családban nevelkedtek. Exkluzív tárlatvezetésünkön Hantai kivételes alkotói munkásságát most Juhász Ferenc legfiatalabb lánya, az irodalmár Juhász Anna mutatja be. A különleges eseményen a pliage technika nagymesterének festményei mellett a két család személyes sztorijait, a két nagyszerű művész barátságának páratlan történeteit is megismerhetjük.

Erre az eseményre már nem lehet regisztrálni

Felhívjuk a figyelmet, hogy a helyszín korlátozott befogadóképességgel bír, kérjük ennek figyelembevételét! Az eseményen fotó és videó készülhet, az eseményen való részvétellel, ehhez is hozzájárul.

A kiállításról:
  
Hantai Simont a gyűrésre és hajtogatásra épülő, ún. pliage technika egyik legnagyobb mestereként tartják számon világszerte. A Bia faluban (ma Biatorbágy) született művész 1948 őszén, a magyarországi politikai helyzet radikalizálódását látva telepedett le Párizsban, manapság a világ képzőművészei között a háború utáni Franciaország legjelentősebb hatású alkotói közt tartják számon. Előre összehajtott, összegyűrt festővásznakra festett kompozíciói olyan egyedi hatást keltenek, mintha egy kaleidoszkóp lencséjén át tekintenénk a világra. 


„A pliage - gyűrés, hajtogatás - néven ismert módszer a modernizmus festői gyakorlatát a népi mesterségek művészeten kívüli technikáival ötvözve gondolta újra a nyugati festészet történetét, test és vászon, festék és jel, tapintás és látás viszonyát.” – írja a bemutató kapcsán Berecz Ágnes, a kiállítás kurátora. A sokszor belekre, faágakra, madárfészekre, vagy akár kígyókra és férgekre emlékeztető, sok színben pompázó figurák, valamint a kép szélein, illetve hátterében megjelenő geometrikus alakzatok egyfajta látomásos tájképekké állnak össze, amelyet Hantai Simon karcolással, kaparással, felitatással és csurgatással tett még egyedibbé.

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria együttműködésével megvalósuló tárlat Hantai néhány, hazánkban eddig még sosem látott képét is elhozza a nagyközönség számára.