Tárlatvezetés II. – Bullás József: Fényrétegek

Szeretettel várjuk Önöket következő exkluzív tárlatvezetésünkön, Bullás József – Fényrétegek c. kiállításán.

A bemutatót ezúttal Petrányi Zsolt, a kiállítás kurátora vezeti, aki a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője és közel harminc éve követi figyelemmel Bullás József festészetét. “Technikája és felületkezelése nagyon logikusan, lépésről lépésre fejlődött, változott. … Nagyon következetesen képezi le azokat az évtizedeket, amelyeken keresztül megyünk, és minden mögöttünk álló évtized vizuális kultúrájának lényegi összegzése fellelhető a képeiben.” – emelte ki a művészettörténész a kiállítás megnyitóján. A tárlatvezetésen lehetőség lesz mélyebben megismerni Bullás lenyűgöző, dinamikus művészetét, életpályáját és természetesen a kiállítás létrejöttének izgalmas „titkaira” is fény derül. 

Tárlatvezetés

Felhívjuk a figyelmet, hogy a helyszín korlátozott befogadóképességgel bír! Megértésüket köszönjük! Az eseményen fotó és videó készülhet, az eseményen való részvételével ehhez is hozzájárul. 
A kiállítás 2020. augusztus 30-ig látogatható. A belépés díjtalan! 

A kiállításról: 

Fényrétegek c. kiállításunk Bullás József Munkácsy-díjas festőművész, a Pécsi Egyetem Művészeti Karának mestere, életművéből mutat be egy különleges, a művész által választott nézőpontból való válogatást. 

A kiállított művek több évtizedes művészpályát reprezentálnak, és folyamatában szemléltetik, hogy a művész különböző alkotói korszakaiban milyen szerepet játszott a fény érzékeltetése absztrakt festészetében. Bullás pályáján a mai napig egymásból következő módszereket, technikákat követ, festészete folyamatosan megújul, mintha ugyan azt az érdeklődését más és más nézőpontból mutatná meg. Munkásságára jellemző a különböző történelmi, népi vagy populáris kultúrák motívumai közti összefüggések keresése és átalakítása. Festményei mintázatokat jelenítenek meg, amelyek sokszor a térben végtelenül kiterjeszthetők, vagy egy-egy gesztussal kiegészítve kompozíciót alkotnak, de rétegzettségükben mindig szerepet játszott a világosabb tónusokkal a fény, a színintenzitással a sugárzás hatásának az elérése. 

Az Ybl Budai Kreatív Ház szakmai partnere a tárlat megvalósításában a budapesti Deák Erika Galéria.