Tárlatvezetés Li Qiang kiállításán

Kaiser Kata művészeti vezető várja az érdeklődőket

Mint már jeleztük, az Ybl Budai Kreatív Ház november 11-ig meghosszabbította a Dunai tükröződések című kiállítást. A nyitva tartás utolsó hetében Kaiser Kata, az Ybl-ház művészeti vezetője tárlatvezetésre várja a Li Qiang művészete iránt érdeklődőket. Több alkotás kifejezetten a budapesti kiállításra készült.

 

A BELÉPÉS DÍJTALAN

Tárlatvezetés

Li Qiang kritikus véleménnyel van a papírmédiáról, amely elárasztja az utcákat, szemétként lepve el minket – így foglalható össze a könyv- és újságtépkedést az alkotói folyamatba beemelő pekingi képzőművész tárlatának üzenete. Több alkotása kifejezetten a budapesti kiállításra készült, megmutatva, milyen újdonságokkal gazdagodott sajátos stílusa és módszere.

Az 1966-ban született Li Qiang a pekingi művésztársadalom ismert alkotója. Művészetében hátat fordít a mainstream tömegtermékeknek, és bagatellizálja őket: a magazinok lapjait, melyek hirdetéseiért milliókat fizetnek a nagy cégek, darabokra szakítja. A tudatos tépések eredményeképpen új értelmezési réteg bontakozik ki. Újságok, azaz hirdetőfelületek sokasága alakul át így békésen morajló tengerré, tudást szimbolizáló könyvkupaccá vagy éppen nagy filozófusok portréjává. 

„Alkotásmódom nagyban különbözik a kollázstechnikától, hiszen abban a különböző anyagok egymáshoz illesztésével a „hozzáadás” gesztusa valósul meg. Az én kifejezésmódom pedig az elvételre épül, a „kivonásra”. A különböző rétegekben lévő képek és információk a tépés során alakulnak absztrakt vonalakká és mintázatokká” – magyarázta módszerét Li Qiang.