Tárlatvezetés a Selyemúton

Kelecsényi Ágnes kurátorral jártunk a nagy magyar felfedezők nyomában

Óriási érdeklődés kísérte a Magyarok a Selyemúton kiállítás utolsó kurátori tárlatvezetését. A látogatók Kelecsényi Ágnestől kaptak átfogó képet a Selyemútról, valamint az azt bejáró két magyar felfedező, Széchenyi Béla és Stein Aurél életéről és expedícióiról.

Tárlatvezetés

Megtelt a kiállítótér az Ybl Budai Kreatív Ház január végén záruló Magyarok a Selyemúton kiállításának kurátora, Kelecsényi Ágnes (Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár) utolsó tárlatvezetésén. A látogatók két magyar felfedező, Széchenyi Béla és Stein Aurél életéről és távol-keleti expedícióiról kaptak átfogó képet. 

A Széchenyi Béla és Stein Aurél előtt tisztelgő tárlat – haláluk 100., illetve 75. évfordulóján – a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye; a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO), a Dunhuang Akadémia és az Ybl Budai Kreatív Ház együttműködésével jött létre.  

Az a Selyemút, amelyről a kiállítás is megemlékezik, az i. e. 2. századtól több mint ezer éven át kötötte össze a Keletet és Nyugatot. A nevét viszont csak a 19. században kapta, amikor 1877-ben egy német földrajztudós, Ferdinand von Richthofen ekként említette az eurázsiai útvonalrendszert.

A Selyemút nemcsak kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Földközi-tenger térsége és Kína között lehetővé tette a különböző eszmék, vallási tanok, művészeti stílusok, no meg a különböző technológiák elterjedését, így hozva létre egy egészen sajátos kultúrát.

Ennek megismerésében, a tárgyi emlékek és dokumentumok feltárásában, valamint a térség földrajzi, térképészeti és geológiai leírásában játszott elévülhetetlen szerepet Széchenyi Béla és Stein Aurél.

A Magyarok a Selyemúton kiállítás hangsúlyos része a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél dunhuangi kutatásait mutatja be, amelyek révén bepillantást nyerhetünk az akkori dunhuangi életbe. A Dunhuanggal foglalkozó rész különösen kedves Kelecsényi Ágnes számára. Tavaly augusztusban ott is bemutatták kapcsolódó kutatásaikat, amelyek közül különösen a Széchenyi Béla-féle expedícióról szólónak örültek a kínai városban.

Nézze meg a kiállításhoz készült katalógust